Gezonde levensstijl: zo pak je het aan

Blog Gezonde levensstijl: zo pak je het aan

Je hoort het steeds meer om je heen. Nederland moet gezonder gaan leven. Alle ongezonde dingen zijn te goedkoop. Maar wat is nu een gezonde levensstijl? Moeten we al het ongezonde laten vallen? Kunnen we gewoon eten wat we willen? Of zitten daar weer veel te veel risico’s aan? Zoveel vragen maar zo weinig antwoorden. Je ziet soms door de bomen het bos niet meer. Hopelijk hebben jullie hier iets aan.

De schijf van vijf

Iedereen die op de basisschool heeft gezeten heeft vast wel een keer de schijf van vijf in de gangen gehoord. Wat houdt de schijf van vijf nu precies in? Het is een schijf verdeeld in vijf vlakken. Het eerste vlak is groente en fruit, het tweede smeer- en bereidingsvetten. De derde schijf gaat over zuivel, noten, vis, peulvruchten, vlees en ei. Dan heb je de vierde schijf en dat is brood, graanproducten en aardappelen en als laatste hebben we nog de dranken. Als je dit elke dag eet krijg je de juiste voedingsstoffen binnen, die je lichaam nodig heeft om goed te kunnen functioneren.

Verschillende oorzaken

Je hebt natuurlijk veel verschillende oorzaken die horen bij een gezonde levensstijl. Het heeft te maken met werk, voeding, beweging, genoeg ontspanning en voldoende slaap. Als je voldoende slaap hebt gehad zit je beter in je vel en heb je meer motivatie om te bewegen en om activiteiten te doen. Als je voldoende en gezond eet krijg je genoeg energie om aan de slag te gaan. Als laatst natuurlijk een goede werksfeer. Wanneer het niet lekker gaat op werk ben je geneigd je stress te ontladen door middel van een drankje of een sigaretje. Wat natuurlijk weer invloed heeft op je levensstijl.

Beweging

Veel mensen doen aan sport of gaan naar de sportschool. Je moet als je begint met sporten rustig aan beginnen. Niet te veel van jezelf verwachten en langzaam opbouwen. Desnoods vraag je hulp bij de sportschool of schakel je een personal trainer in, die je kan helpen een persoonlijk schema te maken. Blijf vooral bij jezelf en kijk niet naar mensen die om je heen bezig zijn. Succes!

Recente berichten